Del av omslag till skriften Kulturen i siffror 2017

Publicerad 25 apr, 2017

Kulturen i siffror 2017

Kulturen i siffror 2017 är en kortfattad skrift från Myndigheten från kulturanalys vars syfte är ett en inblick i kulturen i Sverige. Skriften består mestadels av tabeller och diagram med egenproducerad data och hopsamlad data från till exempel SCB, Kungliga biblioteket.

Under användning av olika medier har de gjort en uppdelning där det framgår att 31 procent av befolkningen 9-79 år läser en tryckt bok en genomsnittlig dag, 4 procent läser ljudbok och 1 procent läser e-bok. Någon jämförelse med andra år finns inte. Det finns det däremot för bokförsäljningen. Försäljningen i den fysiska bokhandeln 2016 minskar jämfört med 2015 medan nätbokhandeln ökar samma period, dock inte med motsvarande antal. Däremot har lyssnade och lästa böcker via digitala abonnemangstjänster mer än fördubblats från 2015 till 2016.

När vi sen kommer in på avsnittet om bokläsning blir statistiken lite haltande för i det här avseendet räknas inte boklyssnadet in. Så även om bokläsningen på fritiden minskat när det gäller tryckta böcker så borde statistiken varit högre om ljudboksläsandet varit med här. Särskilt stor är nedgången för kvinnor 25-34 år men den här gruppen läser kanske fler ljudböcker i stället. Läsning som läsning, vilket format vi läser spelar ingen roll. I en annan tabell framkommer det att kvinnor i åldern 55-74 är de flitigaste bokläsarna, 55 procent av dessa läser minst en gång i veckan. I bokläsningen bland barn och unga pekar alla kurvor svagt ner utom för flickor 16-18 år där det finns en svag uppgång sen 2012.

Vad gäller folkbiblioteksstatistiken så innehåller den inga överraskningar, antalet bibliotek, böcker och utlån har minskat under tidsperioden 1995-2015 medan fysiska besök ökat något. Hur det ser ut för 2016 får vi vänta lite till på innan KB släpper den statistiken.

Här kan du ladda ner skriften Kulturen i siffror från Myndigheten för kulturanalys, (pdf, 5,68 MB, öppnas i nytt fönster).

/Maria Lundqvist