Skylt med övervakningskamera

Publicerad 3 jul, 2017

Lite om expertnätverksträffen i Kista 19–20 juni

Föreläsning om Libraries without borders, Barbara Schack

Utifrån sina erfarenheter av att arbeta för Libraries without borders i flyktingläger höll Barbara Schak ett inspirerande föredrag om olika tillvägagångsätt för att möta flyktingarnas behov av bland annat information. De arbetade utifrån ett koncept som de hade döpt till ideas-box. I princip lådor med bland annat en dator/server på batteri som klarade internet-, satellituppkoppling. På datorns hårddisk fanns också, i de fall då det var omöjligt med internet, e-böcker och uppslagsverk med mera. De hade också med läsplattor, videokameror, böcker, skärm för filmvisning. De erbjöd möjlighet till uppkoppling, utbildning, eget kreativt skapande och underhållning i form av spel och filmvisningar. Föredraget väckte många tankar vad det gällde olika sätt att arbeta mobilt men också deras metod med att analysera behoven i flyktinglägret och hitta lösningar tyckte jag var intressant.

Länkar

Information om Libraries without borders hittar deras på deras webbplats

Information om ideas-boxes hittar du på ideas-box egen webbplats

Föreläsning om data detox, Alistair Alexander

Alistair arbetade för en icke kommersiell förening som kallades Tactical technology collective. De har tillsammans med Mozilla tagit fram en liten ask innehållande 8 stycken broschyrer med instruktioner hur man med enkla grepp kan höja sin egen digitala integritet och säkerhet. Tanken är att man ska använda broschyrerna i 8 dagar en för varje dag. På broschyren Dag 1 är de allra mest grundläggande åtgärderna samlade för att sedan successivt öka i komplexitet fram till dag 8 (ingen fara, de är inte för krångliga). Jag tänker att det här är ett väldigt smart sätt för biblioteken att jobba med digital integritet.

Tactical technology collective hade i New York satt upp något de kallade för glass room, en plats för reflektion, experiment och lek, om hur vi lever våra liv online och hur vi kan ta kontroll över vår data och skydda oss från spårning och övervakning.

Länkar

Information om 8-dagarsprogramet och asken med broschyrerna hittar du på myshadows webbplats

Information om glass room hittar du på tecticaltechs webbplats

Information om program och appar som inte spionerar på dig finns också på myshadows webbplats