Publicerad 2 jun, 2016

Rapport om e-resurser på bibliotek

Rapporten E-resurser på kommunala bibliotek - lokala, regionala och nationella perspektiv (pdf, öppnas i nytt fönster) är gjord under våren 2016 av Cecilia Gärdén och Malin Utter, sektionen för biblioteks- och informationsvetenskap på Högskolan i Borås, på uppdrag och bekostnad av Kultur i Väst, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Regionbibliotek Stockholm och Region Gävleborg.

En allmän uppfattning är att databaser på bibliotek används alltmer sällan samtidigt som digital delaktighet och medie- och informationskunnighet är viktiga frågor för biblioteken. Syftet med studien är att titta på utmaningar och möjligheter för e-resurser på kommunala bibliotek utifrån tre nivåer, lokal, regional och nationell nivå. Hur arbetar biblioteken med e-resurser? Hur ser de olika nivåerna på samordning av e-resurser? I rapporten ställs frågor kring hur kommunerna ser på användningen av databaser, hur regionerna arbetar med e-resurser, vilka problem som finns kring samordning och hur olika aktörer ser på framtiden.

Studien bygger på intervjuer med representanter från de olika nivåerna. Författarna identifierar problem och listar diskussionsfrågor som kan vara användbara för det fortsatta arbetet på hemmaplan.

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge