Den här sidan använder cookies för ge dig en bättre användarupplevelse. Genom att använda sidan godkänner du detta. ×

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Nyhetsbrev från Digitalt först

Hej! Här kommer lite information om Digitalt först ifrån Eleonor Grenholm (Samordnare för de regionala biblioteksverksamheterna i Digitalt först med användaren i fokus)

Jag har lagt till lite läsinstruktioner till hennes nyhetsbrev. De är de som inleder varje stycke och är inom parantes

Visning av Digitala Västerbotten 

(Det här ger en inblick i hur ledarskapspåret kan fungera. Värt att tänka på när man läser om det här materialet är att de har jobbat med det här i hela regionen. Det är inte ett exempel som bara gäller bibliotekscheferna / Weine)

Ni var många som deltog i Skypemötet med Andreas Skog. Han berättade om satsningen Digitala Västerbotten och visade det utbildningsmaterial han tagit fram, vilket är en bearbetning av Digjourneys Att leda digital transformation.

Ni hittar Andreas kursmaterial Att leda digital förändring här

Ni hittar Andreas slides, som han visade under mötet här

Ni hittar filmerna från konferensen Digitala Västerbotten här. Andreas rekommenderade särskilt att se filmen med Karl-Johan Ottosson, Vilhelmina kommun

Mina anteckningar hittar ni i Slack

 

Digiteket

(Information om hur arbetet med lärplattformen fortskrider /Weine)

Som vi tidigare berättat har vår kommande lärplattform fått namnet Digiteket. Digiteket byggs för fullt och kommer att vara klar i maj. Efter det väntar en intensiv period av innehållsskapande och marknadsföring och för att det ska finnas mycket material, av bra kvalitet, väntar vi med att släppa Digiteket live till augusti.

Malmö stadsbibliotek rekryterar i skrivande stund e-pedagoger som kommer ha huvudansvar för detta. Även KB är i en rekryteringsprocess för en lärproducent.

Digiteket kommer vara folkbibliotekens digitala plats för lärande – och för nå ut med den är ju ni på de regionala biblioteken nyckelpersoner.

Regionbibliotekens roller vad gäller Digiteket:

Påverkar vilket material som behöver finnas på Digiteket
Bidrar med material till Digiteket, utifrån det som utvecklas och skapas lokalt och regionalt
Använder sig av Digiteket i sitt regionala arbete med Digitalt först med användaren i fokus

För att fördjupa oss i detta bjuder vi in er som jobbar regionalt med Digitalt först med användaren i fokus till en workshopdag i Malmö 28 maj, kl. 10-16. Program och anmälan kommer under april.

Så här är ser tidsplanen för Digiteket ut under vår och sommar:

8 maj – Det är möjligt att fylla Digiteket med innehåll. Kursmoduler som prioriterats högst i självskattningsworkshops prioriteras.

15-17 maj – Digiteket visas på Biblioteksdagarna

(Digidag 21 maj får vi se den /Weine)

28 maj – regional nätverksträff i Malmö

3 juli – Digiteket och Digitalt först med användaren i fokus i Almedalen

Sista veckan i augusti – Digital släppkonferens och Digiteket går live

26-29 september – Digiteket visas på Bokmässan

 

Internatet

(Lite information om senaste träffen från oss om jobbar regionalt med digitalt först dvs jag (Weine) från våra län)

12-13 mars träffades vi i det regionala nätverket för Digitalt först med användaren i fokus för internat i Stockholm. Vi var 26 deltagare och jag vill verkligen tacka för allt engagemang i genomförandet av dessa dagar! Det finns gemensamma anteckningar från dessa dagar på Slack (dag 1 och dag 2). Jag bifogar också Pamela Schultz Nybakas samt Linda Wagenius presentationer. Vi arbetade också med utvärderingar av projektet med 4L-metoden och arbetet i arbetsgrupperna – tack för all input!

Från 4L-workshopen ser jag att ni gillar att äntligen få ett uppdrag och möjlighet att fokuserat arbeta med digital kompetensutveckling. Ni uppskattar också det regionala nätverket och möjligheten att lära av varandra. Här framhålls också det stora handlingsutrymmet ni har regionalt som bra.

Det ni saknar i projektet är tid – jag tolkar det som att det är högt tempo både i projektet på nationell nivå och regionalt.

Det ni längtar efter är framförallt Digiteket! Men också att låta arbetet ta tid. Vissa saknar också samsyn kring uppdrag, metoder och genomförande.

Det ni lärt er kan sammanfattas i ord som tålamod, komplexitet och upprepning. Vikten av ledarskapet lyfts som en viktig lärdom samt de nya kunskaperna kring användarperspektiv och tjänstedesign.

Ledarskap i Digitalt först

Ett av tre möten om hur vi ska gå vidare med ledarskapspåret. Jag och Kristina har deltagit i det första. Mer information kommer när det sista idémötet har hållits

Under den kommande månaden arrangerar Kerstin tre idédagar om ledarskap inom Digitalt först med användaren i fokus. Det är roligt att så många av er kommer. Vi ser fram emot att fördjupa diskussionerna kring bibliotekens roll i ett digitaliserat samhälle och genomförandet av Digitalt först i regionerna och tillsammans.

 

Läsfrämjande

(Efter önskemål kommer också digitalt läsfrämjande in i Digitalt först en kunskapsöversikt ska skapas tillsammans med kulturrådet med kartläggning av erfarenheter och metoder / Weine)

Vi är nu på väg att dra igång ett arbete kring läsfrämjande tillsammans med Kulturrådet (Nina Ström och Peter Björkman). Jag vet ju att det händer en massa saker på området lokalt och regionalt, och fokus i detta arbete är att tillsammans med Kulturrådet skapa en kunskapsöversikt kring digital läsning och digitalt läsfrämjande inklusive erfarenheter och metoder, som kan finnas på Digiteket i form av en lärmodul. Under maj kommer en grupp regionala medarbetare som anmält intresse för att arbeta med läsfrämjande träffas tillsammans med Kulturrådet. Vill du också vara med? Mejla undertecknad.

 

Projektet i halvtid, planering framåt

Tro det eller ej, men Digitalt först med användaren i fokus närmar sig halvtid! I och med det är det också på sin plats att reflektera kring vad vi gjort hittills, samt erfarenheterna av det. Jag och Kerstin kommer arbeta med detta första veckan i maj, och som underlag för det har vi en massa material från olika möten: kommande ledarskapsträffar, utvärderingarna vid internatet, era lägesrapporter med mera. Med hjälp av det kan vi ta ut riktningen för det fortsatta projektet. Mer om det kommer!

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Ett samarbete mellan Region Blekinge och Region Kronoberg

Region Blekinge
371 81 Karlskrona
Besöksadress: Ronnebygatan 22

Box 1202
351 12 Växjö
Besöksadress: Västra Esplanaden 7