Månadens litteraturskapare

Januari 2020

Maria Bielke von Sydow
Författare och förläggare i Karlskrona


Fotograf: Richard Lindor. (Beskuren.)

Vad skriver du?
Jag skriver romaner, skrivhandböcker, kåserier, Poetry Slam och kulturjournalistik.

Vad är det bästa med att skriva?
Jag får rätt ofta den frågan, varför skriver man, vad är meningen med att skriva och vad är det bästa med att skriva. Jag har flera olika svar på frågan, det är roligt att ha boksläpp, jag har ett budskap och en historia att förmedla och det är en stimulerande syssla för hjärnan att ägna sig åt som med erfarenhet blir bättre med åren. Men det viktigaste skälet till att jag skriver och därmed det bästa med att skriva är: det ger mitt liv mening. Sedan jag blev heltidsförfattare för 10 år sedan har jag inte en enda gång upplevt livet som meningslöst. Det finns alltså en klar existensiell anledning till mitt skrivande.

Vilka är dina största utmaningar?
Mina största utmaningar som författare är att koppla in rätt persona vid rätt tillfälle. Att vara den kreativa lyhörda personen i skrivprocessen, att vara den kritiska obarmhärtiga personen som ”killar sina darlingar” i redigeringsfasen, att vara den modiga personen som kan marknadsföra och sälja boken när den finns tillgänglig på marknaden. Och således inte blanda  ihop rollerna vid fel tillfälle. Att slå på sin inre kritiker under själva skrivprocessen är ett säkert sätt att döda sin skapelse innan den ens kommit på pränt, likaså säljer det få böcker att vara den sköra konstnärssjälen vid försäljning på bokmässor. Utmaningen är alltså att inkalla rätt persona vid rätt tillfälle.

Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
Jag håller också kurser i skrivande, driver ett litet bokförlag, BIMA- förlag och är coach åt författare och småförlag och driver ett litet bokförlag, Då och då gör jag tidskriftsuppdrag och skriver krönikor och kulturjournalistik. Men de sysslorna kanske räknas tillhöra författaryrket.

Vad jobbar du med just nu?
Just nu har jag avslutat en intensiv period då jag har etablerat distanskurser i skrivande på folkhögskolenivå och har precis gått in i en skrivprocess där jag sammanställer min tredje skrivhandbok Skrivande röster 3 och skriver på min kommande roman.

Samarbetar du med någon/några andra?
Samarbete är helt avgörande i vår bransch. Jag samarbetar så ofta jag kan både med andra författare och andra konstnärliga grupper både i den kreativa fasen och i framförandefasen. Att vi hjälps åt och anlitar varandra, creddar andras framgång och tipsar varandra om sånt som hjälper andra fram är grunden för allas framgång.

Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
Jag är på väg att expandera mitt författarskap till att inkludera musiken än mer. Det vidgar ordet att fångas upp i olika former. På så sätt framträder både orden och musiken tydligare. Jag har tidigare arbetat med konstnärer och fotografer och funnit det oerhört givande.

Vilket är ditt drömprojekt?
Mitt drömprojekt är att sätt ihop en föreställning där så många konstnärliga uttryck man kan tänka sig kommer fram: ord, musik, skulptur, måleri, fotografi, dans mm.

Varför håller du på?
Se svar ovan

Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande? 
Jag är stolt över mycket. Jag har släppt 8 egna böcker, etablerat andra författare, fått ta del av andras utveckling i kreativt skrivande och självbiografiskt skrivande, hållit många kurser på olika ställen och olika nivåer. Just nu är jag allra mest stolt över att mitt Skrivande röster-koncept har nått en sådan nationell spridning att jag just erhållit 65 000 kr i stipendium från Författarförbundet/Fotokopieringsfonden. Det frigör skrivtid för mig och jag planerar att för de pengarna=tiden, sammanställa Skrivande röster 3 som släpps hösten 2020.

Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Mina förebilder inom svensk text och författarskap är Kjell Höglund och Tage Danielsson. Jag är säker på att det fått sin inspiration från Blekinge/Kronoberg grin En annan person som betyder mycket för mig som litteraturskapare är Max von Sydow, som jag har egna kopplingar till. Hans relativt karga gestaltningar av ordet fungerar som förebild för mig när jag skapar dialog och gör miljöskildringar.


/
/

December 2019

Mattias Olsson
Barnboksillustratör från Olofström. Bor i Höganäs.

Vad är det bästa med att illustrera?
- När man är klar med skisser och hantverket tar vid, då kan man gå in i ”zonen”.
Vilka är dina största utmaningar?
- Att, såvida det inte gäller lättläst, försöka tillföra något i bild som ej står i text och som främjar berättelsen, samt givetvis komma på karaktärer och miljölösningar.
Om du har någon annan sysselsättning/arbete också, vad är det?
- Jag arbetar även som konstnär samt har många skapande skola och biblioteksworkshops i illustration.
Vad jobbar du med just nu?
- Just nu sammanställer jag konstverk och bokillustrationer till en utställning i Nynäshamns konsthall. Vernissagen är den 14:e december och pågår fram till 25 januari.
Samarbetar du med någon/några andra?
- Jag samarbetar med flera olika författare och förlag.
Finns det någon person eller yrkeskategori du skulle vilja jobba med?
- Jo, skulle vilja ha bra betalt för att sitta och spåna i någon form av bred, kreativ tankesmedja, hehe. Jag skulle även vilja samarbeta mer med olika museum gällande illustration och uppbyggandet av utställningar.
Vilket är ditt drömprojekt?
- Jag hoppas jag någon dag kan göra en helt genomillustrerad, pillig, intensiv och konstnärlig bok där bilderna talar utan text. Skulle vara kul att testa den möjligheten vid något tillfälle.
Varför håller du på?
- Det är härligt när man är med och utformar bild- och bokprojekten från början till slut. Jag är en bildmakare som bestämt mig för att bliva vid min läst. Detta är mitt yrke.
Vad är du mest stolt över, hittills, i ditt litteraturskapande?
- Jag tycker boken Husets hjärta som Mårten Melin skrivit och jag illustrerat blev himla fin! Sen har jag ett hemligt projekt i rockärmen som jag tror mycket på…ser en himla vacker bok framför mig (och mycket arbete när vi får ett Go!)
Vilket litterärt verk/litterär upphovsperson, från Blekinge eller Kronoberg, död eller levande, är din favorit?
Svårt att komma runt Harry Martinsson när man är från Olofström, men jag väljer ändå Sven Edvin Salje som jag  gjort en bronsbyst av. Besök gärna Jämshög, bysten står utanför hembygdsmuseet som har fina samlingar kring Salje och Martinssons livsverk. Älskar ju såklart även Mobergs utvandrarsvit och Troells filmer. Vi har en god vän som spelade ett av barnen i filmerna, så det var ju lite extra magiskt när man var liten.