Söka projektmedel från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg (BiBK) vill stimulera och stödja utvecklingsarbete på folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg. För 2017 finns 500 000 kronor avsatta.

Vem kan söka?

Projektmedel kan sökas av folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg.

Projektområden

Projekten ska avse utveckling och förnyelse av biblioteksverksamheten samt ha ett regionalt mervärde.

Våra projektmedel är tänkta att främst stödja följande områden: läsfrämjande, mångfald och demokrati samt it-/digital utveckling. Även andra områden kan beaktas utifrån projektförslagets utvecklingspotential.

Projekten kan gälla:

• Genomförande av en insats
  • Metodutveckling
  • Förstudie
  • Utveckling av samverkan och/eller samverkansformer inom den egna kommunen, över kommungränsen, med civilsamhället eller andra aktörer.

Stödet ska ge folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg möjligheter att prova på nya aktiviteter eller nya sätt att arbeta, men BiBK ser gärna att utvecklingsarbetet får en fortsättning efter projekttidens slut. BiBK ser positivt på att digital teknik ingår i utvecklingsarbetet.

Målgrupper

Prioriterade målgrupper är:

• barn, unga och vuxna som inte läser, eller läser i liten omfattning
  • barn, unga och vuxna med annat modersmål än svenska
  • barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning
  • barn, unga och vuxna som behöver förbättra sina digitala färdigheter (kan befinna sig i ett digitalt utanförskap)

Samverkan

Samverkansprojekt prioriteras vid tilldelning av medel. BiBK ser positivt på att projektet kan vidgas till att inrymma även andra konst-/uttrycksformer.

Villkor

Egenfinansiering krävs, men stöd kan även sökas från ytterligare finansiär, till exempel Kulturrådet. Egenfinansiering kan till exemepl innefatta personalkostnader.

Högst 50 procent av projektmedlen kan användas till materialköp (det vill säga förbrukningsvaror), dock inte till investeringar (sådant som har ett reellt värde efter projekttidens slut).

Medel till samma projekt kan sökas för maximalt tre år, projektmedel beviljas ett år i taget. Det krävs en förnyad ansökan varje år, den ska innehålla en delrapport.

Redovisning

Senast två månader efter projekttidens slut sänds slutrapport till BiBK på blanketten Redovisning av projektmedel (docx, 44 kB, öppnas i nytt fönster).

Förutom skriftlig dokumentation skall projektet presenteras för andra folkbibliotek inom Blekinge och Kronoberg, till exempel vid seminarier för erfarenhetsutbyten.

Ansökningstid

Ansökan kan göras vid två tillfällen under året – sista ansökningsdatum är
15 mars och 15 oktober.

Ansökningsformulär

Ansökan görs på detta formulär (docx, 47 kB, öppnas i nytt fönster) och skickas in både i pappersformat och med e-post till:

Region Blekinge
Att: Projekt ”Biblioteksutveckling 2017”

kristina.hedberg@regionblekinge.se

För ytterligare information, kontakta någon av oss på BiBK.

Ovanstående information i pdf-format (pdf, 132 kB, öppnas i nytt fönster).