15 april 2021 kl. 09.00-16.00  OBS! Evenemangetdatumet har redan passerat!

Att nå varenda unge -
Nationell konferens om samverkan för de yngsta barnens språkutveckling

barn i tvåårsåldern som tittar rak in i kameran samt illustration för språkstegen

TACK för en fantastisk konferens!

Under tre år har alla barn 0-3 år i Blekinge och Kronoberg nåtts av Språkstegens insatser.

Under tre år har vi varit ett Bokstartsprojekt.

Under tre år har vi arbetat med tvärprofessionell långsiktig samverkan.

Under denna dag blickade vi bakåt och framåt lokalt, regionalt och nationellt tillsammans med er.

Att nå varenda unge var en heldag arrangerad av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg i samverkan med Kulturrådet, samverkande språkstegare och en och annan från andra satsningar i Sverige.

Målgruppen för konferensen har varit den som arbetar/ vill arbeta med eller för föräldrastöd kring språkutveckling och kommunikation, Bokstart eller liknande satsningar. Oavsett var i verksamheten eller styrkedjan man befinner sig. Dagen hade ett strategiskt fokus.

Programmet var så här:

Moderator för dagen är Anders Mildner från Altitude Meetings. I studion finns också Sara Wijk som varit projektledare för Språkstegen och Kristina Hedberg avdelningschef för Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. Alla tider är ca-tider och vi reserverar oss för ev ändringar.

8.30
Incheckning och möjlighet att småprata med andra deltagare i Networking och titta på utställarna i Expo.

8.45
Hur fungerar Hopin? Anders vår moderator för dagen ger dig som känner dig lite osäker kring hur denna digitala konferens fungerar information och pepp så att tekniken inte står ivägen utan stöder ditt deltagande.

9.00
Välkommen! Introduktion och dagen invigs.

9.15
Vad är Språkstegen?
Du får veta mer om den gemensamma satsningen i Blekinge och Kronobergs län. Med Helena Nyström, samordnare för barnhälsovården i Kronoberg som arbetat med Språkstegen sedan start.

9.40
Språket - den bästa framtidsinvesteringen för god hälsa och utveckling

Anna Sarkadi, specialistläkare och professor vid instutitionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet utamanar oss. I sitt arbete som ledare för den tvärprofessionella forskningsgruppen CHAP - Child health and parenting brinner hon för att hitta praktiska samhällsinsatser som på ett optimalt sätt gör nytta så att varje barn får uppnå sin fulla potential.

PAUS

10.30
Hur kan vi veta att Bokstart ger resultat?
Maria Adenfelt och Anders Rånlund arbetar på Governo som gjort Kulturrådets Bokstartsöversikter. De reflekterar kring vad som kan mätas när det gäller early literacy-program och skickar med något till både den som arbetar lokalt, regionalt och nationellt när det gäller uppföljning och utvärdering.

PAUS

11.15
Miniseminarier i Sessions.
Välj två miniseminarier som intresserar dig och ställ frågor till de medverkande.

Kapprumsbibliotek i Karlshamn - Christina och Desiré berättar om vad barn och familj vinner när förskola och bibliotek jobbar tillsammans.
Föräldragruppspärmen så jobbar vi med den - Clara och Ann-Sofie, logopeder berättar om framtagande och användning av en pärm som finns på alla BVC och bibliotek.
Chefens roll i samverkansprojekt - ett samtal med exempel från Språkstegen mellan de två bibliotekshcheferna Johan och Therese.
Vänta läsfrämjande! - Hanna har undersökt hur ett BVC-väntrum kan göras mer läsfrämjande och vad observationerna av barn och föräldrar före och efter visade.
Samarbete familjecentral och bibliotek i Ljungby - två medarbetare och en chef berättar
Språkstegens material och marknadsföring - lyssna till Lisa om hur logo, bilder och förpackad kunskap blir ett gemensamt arbetsredskap

11.45
LUNCHPAUS med möjlighet att småprata med andra deltagare i networking och titta på utställarna i expo

12.30
Läsinsatser för vem?
Emma Bergström, doktorand vid Linnéuniversitetet och leg psykolog diskuterar ur psykologens och forskarens perspektiv om hur förälder respektive barn påverkas när vi erbjuder interaktiv högläsningsteknik.

13.20
Miniseminarier i Sessions. Välj två miniseminarier som intresserar dig och ställ dina frågor till de medverkande.
Språkstegen vid 8-månadersbesöket i barnhälsovården - en insats som når alla barn. Med Marie, BHV-sjuksköterska och Helena BHV-samordnare.
Programverksamhet på biblioteket - Växjö stadsbibliotek berättar om hur man utvecklat språkutvecklande program för de yngsta.
Bokrecept på Språkstegensättet - Logoped och bibliotekarier berättar om logopedförskrivning men också material, kunskap och böcker fritt tillgängliga för alla
Lokalt språkstegennätverk - Olofström ger exempel på hur flera olika sektorer jobbar tillsammans lokalt
Att bygga en infrastruktur för hållbar samverkan - Sara fd projekledare delar med sig av vägval och lärdomar

14.00
Författuppläsning med Lotta Olsson av Så växer världen, en bilderbok som i ord och bild är en exposé över hur världen växer för en ny människa genom språket. Med bilder av Maria Nilsson Thore.

PAUS

14.45
"Vi jobbar med samma barn."
Frances Hultgren och Monika Johansson vid Bibliotekshögskolan i Borås har följt biblioteksmedarbetare i Språkstegen under två år. Vilken roll får och tar biblioteket och dess medarbetare i den här typen av samverkan och samhandling?

15.15
Hur når vi varenda unge? Reflektioner från dagen blandas med diskussioner om utmaningar, förhoppningar och vad som händer framöver. Medverkar gör lokala och regionala språkstegare och Anna Hällgren, handläggare vid Kulturrådeten en av dem som arbetar med Bokstart.

Övrig info: Vi har inget avtal med våra medverkande om att filma programmet. Så det kan inte ses i efterhand. Bakgrundsbilderna i studion under dagen var tagna av fotograf Anna Nordström.

Följ Språkstegen Blekinge Kronoberg på Facebook så missar du inga nyheter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.