dekoration bok och blommor

Litteratur i Blekinge Kronoberg

Aktuellt

Krisstöd i Kronoberg - Utlysning av uppdrag
Obs kort deadline för ansökan

Region Kronobergs kulturnämnd har den 4 november 2020 beslutat att skapa en särskild insats riktad till bland annat litteratur. Nu utlyser Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg ett arvoderat uppdrag på 20 000 kronor vardera till sex författare bosatta i Kronoberg.

 

Region Blekinge skapar nationellt pris för ungdomslitteratur

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans Fröjd ska delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman. Idag finns inget renodlat ungdomslitteraturpris, vilket gör Hjärtans Fröjd unikt. Målet är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

Namnet Hjärtans Fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Boken har blivit översatt till många språk, belönats med priser i Sverige, Holland och Tyskland och blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. Priset sätter fokus på hans omfattande författarskap och visar att Blekinge är en plats där framgångsrika författare kan vara verksamma.

Pristagaren väljs ut av en expertjury bestående av bland andra författaren Per Nilsson och en ungdomsbibliotekarie i Blekinge. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor och delas ut på Blekinge bokmässa.

Varför skapar Region Blekinge ett ungdomslitteraturpris?
- Att uppmärksamma författare som skriver för unga är viktigt! Genom priset positionerar sig Blekinge på den svenska litteraturkartan. Dessutom bidrar priset till att uppmuntra författare att skriva ungdomslitteratur och inspirerar unga att läsa, säger Kristina Hedberg, avdelningschef biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.


Att stå på scen. Hur använder jag min röst och kropp för att nå fram? Digital föreläsning om scenframträdande med Tina Persson.

Tina Persson har lång erfarenhet av att arbeta med rösten. Hon har jobbat som inläsare i många år och bland annat läst in talböcker. Hon har mångårig scenerfarenhet från både teater och otaliga uppläsningar samt även musiksammanhang. Hon kommer att förmedla lästekniker och hur man kan göra kroppen avslappnad inför ett framträdande. Det blir övningar som stärker både mentalt och fysiskt och vi får lära oss hur kropp och röst samarbetar.

Föreläsningen ges vid två tillfällen.
Tisdag 29 september kl 18.00 – 20.00 och tisdag 20 oktober kl 18.00 – 20.00.
Antalet deltagare är begränsat till 10 per tillfälle, enligt först till kvarn-principen.
Det är gratis att vara med och föranmälan är obligatorisk.
Vill du vara med 29 september, anmäl dig senast 22 september.
Vill du vara med 20 oktober, anmäl dig senast 13 oktober.
Mejla din anmälan till camilla.carnmo@regionblekinge.se

Hur funkar det?

Föreläsningen sker i Skype. Anmälda deltagare får en länk dagen innan föreläsningen.
Första timmen föreläser Tina, den andra timmen är vikt för frågor och diskussioner. Däremellan har vi en kort paus.
Tänk på att du behöver webbkamera, hörlurar med mikrofon och en stabil uppkoppling.
Du är välkommen in i mötet from kl 17.45 för att testa att tekniken fungerar.

Föreläsningarna arrangeras av Litteratur i Blekinge Kronoberg och vänder sig i första hand till litteraturskapare med anknytning till dessa län.

Varmt välkommen!


Skriv i coronans tid, en skrivutmaning i undantagstillstånd

En jurybedömd skrivtävling för författare verksamma i Blekinge och Kronoberg

Stötta din lokala författare

Är allt inställt? Boken är inte det.

Passa på och läs författarna som lever och skriver nära dig. En bok tar dig bort från karantänen och in i oändligt många andra världar. Genom kampanjen Stötta din lokala författare – läs närodlat påminner vi dig om berättelserna som skrivs här.