Ungdomar som skrivit en antologi sitter runt ett bord med de färska böckerna framför sig på bokreleasen.

Litteraturen i Blekinge utvecklas

Ett projekt med Harry Martinson och Olofström i centrum

Projektet pågår från 2018 till 2021 ska stödja utvecklingen av litterära mötesplatser och förbättra villkoren för författare att verka i Blekinge. Målgrupper är boende och besökare i Blekinge samt barn och unga som vill skriva. Viktigt är att Harry Martinsons ande svävar över projektet i sin helhet.

Harry Martinson växte upp i och runt Jämshög. Det finns idag många spår av hans person och författarskap, både i konsten, litteraturen och vardagen i Olofströms kommun. Nedan finner du länkar till intressanta utflyktsmål i Harry Martinsons fotspår.

Författarmuseetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett populärt utflyktsmål i Jämshög.

Alltidhults skolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Näbbeboda skolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Olofströms huvudbiblioteklänk till annan webbplats

Harry Martinsonsamlingenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aniaraparkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jämshögs Folkhögskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jämshöglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en gullig by, som har allt och lite till, för att enkelt kunna kvalificera sig för att bli en bokby!

Hållbara ord & drömmar/ Sustainable Words & Vision

Skrivsommar!

En feriepraktik/skrivarläger för unga där också lokala författare/skribenter spelar en viktig roll. Här kan du läsa mer om Skrivsommar!öppnas i nytt fönster

Författarstipendier i Blekinge

Inom projektet har två nya författarstipendier skapats i Blekinge:

Alltidhults skola i Olofströms kommunlänk till annan webbplats som varit vilande en tid men nu återuppväckts.

Ett nytt författar- och vistelsestipendium har skapats i samarbete mellan Karlskrona kommun, Region Blekinge och Gdansk Kulturcentrum. Mer information kommer om det nya stipendiet vars start tyvärr fått skjutas fram pga corona. För närvarande är planen att första stipendiaten från Polen kommer till Karlskrona i samband med Bok&hav 2021. Sökande måste ange någon form av koppling till/intresse för Harry Martinsons verk eller person.

Nebbeboda skola i Olofströmskommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har sedan länge ett vistelsestipendium som delas ut till olika kulturutövare, bl a författare.

Poesi & översättning för tjejer

En liten avknoppning av Skrivsommar som genomfördes på Panncentralen i Karlskrona. Tre träffar med samtal om Harry Martinson, Nizar Quabbani och deras poesi. Avslutning hölls på Kungsmarkens bibliotek med föreläsning av författaren/poeten Fakhri Barzandehlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och översättare Meta Ottossonlänk till annan webbplats.

Harry Martinson - filmen

En film om Harry Martinson är i vardande! Martinsonkännare på orten som Birger Johnson, Bengt och Ing-Mari Bejmar samt Johnny Karlsson har intervjuats och filmats. Naturligtvis kommer filmen även att innehålla nya grepp och kanske någon överraskning... Premiär beräknad till 2021.

Skrivartävling för unga

I samband med Berättarkraft utlyses en skrivartävling som senaste åren drivits i projektet. Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet i hela Blekinge. Deltagarantalet har stadigt ökat, 2020 inkom över 80 bidrag. Samarbete med de lokala tidningarna BLT och Sydöstran samt duktiga lärare på skolor i flera av Blekinges kommuner har hjälpt till att öka tävlingens popularitet. Läs mer på Berättarkrafts hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lärarhandledning "Skriv med Harry"

"Skriv med Harry" är ett enkelt material för lärare och vikarier kommer att läggas ut här inom kort. Tanken är att det ska vara enkelt och smidigt att jobba med Harry Martinson från åk 1 till åk 6. Det hela började i Jämshög...öppnas i nytt fönster

Materialet är framtaget i samarbete med lärare och elever på flera skolor i Blekinge från F-klass till klass 6. Materialet spänner över ämnen som litteratur: poesi/prosa; natur och hållbarhet samt rymden. Martinson var en mångsidig författare och långt före sin tid!

Hjärtans fröjd - ett pris för bästa ungdomsbok

Hösten 2020 instiftades ett unikt pris för bästa ungdomsbok, döpt efter en av författaren Per Nilssons mest översatta och kända ungdomsböcker: Hjärtans fröjd. Den firade ungdomsförfattaren Per Nilsson som är bosatt i Blekinge sitter med i juryn som årligen kommer att prisa årets bästa svenska ungdomsroman.

Priset bidrar till att uppmuntra författare att skriva ungdomslitteratur och inspirerar unga att läsa.

Kristina Hedberg, Biblioteksutveckling i Blekinge Kronoberg.