Skriv med Harry!

Barn som skriver egna böcker utifrån Harry Martinsons titel "Vägen ut"

På bilden ses två unga författare från Jämshögs skola, klass 3 , 2019/2020. Tillsammans skrev de en ny variant av Martinsons "Vägen ut". Deras bok handlar om en kille som sugs in i sitt dataspel och hur han sedan tar sig ut igen, tillbaka till verkligheten. Skriv med Harry! har prisats av såväl Bonniers bokförlag som Bengt Bejmar på Författarmuseet i Jämshög och antikvarie Johnny Karlsson på Holje Bok, Olofström.

"Skriv med Harry!" började med ett samarbete med Jämshögs skola och Jämshögs bibliotek. Litteratursamordnaren delade ut "oskrivna häften" med de nya vackra bokomslagen av Kristin Lidström.

Barnen inspirerades inte bara av omslagen utan även av trailern till nya Aniarafilmen från 2019 samt en liten föreläsning om Harry Martinson, som ju kom från Jämshög precis som de; som vandrat i de stora skogarna i norra Blekinge, precis som de. Men som till skillnad från dem, hade en far som var död och en mor i Amerika! Tänka sig, att med tiden blev han nobelpristagare i litteratur.Det kan betyda att vem som helst i klassrummet är nästa nobelpristagare från Jämshög, Blekinge..!

På Jämshögs bibliotek ställdes sedan barnens böcker med text och illustrationer ut och till öppningen av utställningen kom Blekinges lokalradio och lokalpressen. På så sätt spreds ordet och fler skolor i norra Blekinge ville göra samma sak. Eringsboda och Strömsberg hanns med innan corona satte käppar i hjulen - men det är ändå ca 60 nya unga författare, dubbelt så många stolta föräldrar och flera nöjda lärare!

Med de erfarenheterna i ryggsäcken och tillstånd från grafiska formgivaren Kristin Lidström samt Bonniers förlag, planeras nu ett praktiskt lärarmaterial så fler barn kan bli författare och hålla utställningar och boksläpp! Hösten 2021 kommer materialet + lärarhandledning.