Författare Kronoberg

Marianna Agetorp
Hemort: Spjutaretorp
Skriver: Poesi, prosa, artiklar, sagor mm.
Senast utgivna titlar: Bastedalens Kinapark - Den Harmoniska Dalen, Balkong förlag.
Kontakt: blogg.agetorp.se/mina-bocker/ Länk till annan webbplats.
Om mig: "Jag har skrivit 12 böcker och medverkat i antologier. Min författarroll lever också i det talade ordet, i föreläsningar, livsberättelse och i mitt “Ståuppande”. Marianna driver tillsammans med sin make kulturverksamheten på Stensjöäng.

Astrid Ahlberg
Hemort: Växjö
Skriver: Fantasy
Senast utgivna titlar: De svarta tornen (2019)
Kontakt: astridah54@gmail.com
Om mig: "Jag började skriva 2010 och har nu gett ut fem titlar på Seraf förlag. De tre första är en serie, därefter kom två fristående. Skriver enbart fantasy men nära verkligheten."

Ida Andersen
Hemort: Malmö, från Växjö.
Skriver: poesi, romaner och kulturartiklar
Senast utgivna titlar: I oxögat (2019), Intarsia (2018), Här slutar allmän väg (2016)
Kontakt: www.idaandersen.se Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag är litteraturvetare i botten och har även en magisterexamen i litterärt skapande. Min uppväxt i Småland har präglat mitt författarskap, t.ex. i boken Stenminnen. De småländska stenmurarna – ett kulturarv, tillsammans med fotografen Åsa Nyhlén, som kom ut 2007. Även de två senaste romanerna utspelar sig i Småland. Jag är även verksam som litterär översättare från italienska och som kulturskribent.

Tomas Bannerhed
Hemort: Stockholm. Uppvuxen i Uråsa söder om Växjö.
Skriver: Romaner, naturprosa, kulturartiklar.
Senast utgivna titlar: En vacker dag (2021), Lugnet (2018), I starens tid (2015).
Kontakt: tomas.bannerhed@gmail.com.
Om mig: Fil kand vid Högskolan i Växjö, gick Nordens Författarskola Biskops-Arnö 2000/01 och 2002/03. Debuterade 2011 med romanen Korparna som också har blivit långfilm. Har arbetat som universitetslärare och redaktör, är hobbyornitolog och skriver en del om fåglar. Tycker om att prata om gestaltningens och vokalernas betydelse för en litterär text.

Therese Bernhardt
Hemort: Bad Oldesloe, född och uppvuxen i Växjö
Skriver: läromedel i svenska för tysktalande, krönikor och andra texter främst om språkinlärning och livet med ena foten i Småland och den andra i nordtyska Stormarn
Senast utgivna titlar: Sprachkurs Schwedisch (2012), Grund- und Aufbauwortschatz Schwedisch (2012), Kurzgrammatik Schwedisch (2009); alla utgivna vid Hueber Verlag i München
Översätter: tyska-svenska
Kontakt: www.Svenska-i-Stormarn.de Länk till annan webbplats., www.Text-och-Programhuset.de Länk till annan webbplats.
Om mig: Så länge jag kan minnas har min passion varit språk och möten med andra kulturer. Tidigt fanns en dröm om att en dag flytta utomlands och idag kan jag blicka tillbaka på flera decenniers utlandsboende. Trots det finns mina djupaste rötter alltjämt kvar i mörkaste Småland. Därför var det också självklart att låta familjen Müller, som är på Sverigesemester och tillika huvudkaraktärer i dialogerna i Sprachkurs Schwedisch, göra en avstickare till min födelsestad Växjö.
När jag inte skriver läroböcker eller undervisar – numera digitalt – i svenska, jobbar jag som översättare mellan tyska och svenska. Dessutom skriver jag krönikor och andra texter om bland annat språkinlärning. Just nu jobbar jag på en berättelsesamling om livet med ena foten i Småland och den andra i nordtyska Stormarn, inte minst i pandemitider. 2020 medverkade jag också i antologier. Jag kan även erbjuda muntliga framträdanden på svenska eller tyska om språkinlärning och kulturskillnader. Vad som är borta och vad som är hemma kan stötas och blötas både länge och väl!

Cecilia Davidsson
Hemort: Vaxholm, från Växjö (Tolg).
Skriver: Noveller, romaner, barnböcker och lättläst
Senast utgivna titlar: Detta ska passera (2018), Höga berg, djupa dalar (2016), Det man har och det man drömmer om (2013).
Kontakt: cecil.davidsson@mail.com
Om mig: Jag har skrivit fem novellsamlingar och tre romaner samt ett antal barnböcker, några tillsammans med min tvillingsyster Helena som är illustratör. Lättläst är ett annat, och viktigt, spår i mitt skrivande. Jag har bland annat bearbetat Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Elin Wägners Norrtullsligan till lättläst. Arbetar också som lärare i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Anders Ekberg
Hemort: Växjö
Skriver: Romaner och noveller m.m.
Senast utgivna titlar: Birthe och Alek (2018) Stad med män (2018) Krig vid kust (2019) Åkes värld, konstbok (2019) Ond man (2019), Britt-Sivs konst (2020) samt Vi är 16, novellsamling (2020).
Kontakt: www.bokvurm.se Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag har skrivit 16 romaner, en novellsamling, ett antal noveller, en konstbok, ett par skådespel (aldrig spelade). Vidare ett stort antal debattartiklar, mest om kulturliv i allmänhet och om konst och författare i synnerhet. Föreläser ibland om konstförfalskningar, ubåtsbärgningar samt om författares villkor utanför stora städer.

Erica Engdahl
Hemort: Född i Lund, bor i Växjö sedan 2008
Skriver: Poesi
Senast utgivna titlar: här är alla nya med varandra (2015) och ett helt gäng poezines och zines om bl a psykisk ohälsa.
Kontakt: https://ericaengdahl.wixsite.com/erica Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag kallar mig ibland för poet men oftast för scenpoet eller estradpoet. Jag har uppträtt på diverse mer eller mindre oväntade ställen som pubar, kaféer, hustak och tåg och har tävlat i SM i poetry slam 5 ggr. Jag håller gärna inspirationsworkshops i skrivande och/eller att uppträda med sin poesi, kan göra detta både på svenska och engelska.

Uffe Enokson
Hemort: Växjö
Skriver: Skönlitteratur och facklitteratur
Senast utgivna titlar: En annan man (2021), Fingeravtryckare (2016), Tidsfördrivningen (2008).
Kontakt: www.uffe.enokson@lnu.se Länk till annan webbplats.; https://ekstromgaray.se/portfolio/en-annan-man/ Länk till annan webbplats.
Om mig: Förutom mina fyra skönlitterära titlar är jag verksam vid Linnéuniversitetet där jag gärna forskar om tiden och dess roll för välfärd och samhällsutveckling med artiklar som: Kampen om tiden i Sverige och EU (2010), Tid som välfärdsfaktor (2011), Tidspolitik (2018).

Christina Gutiérrez Malmbom
Hemort: Växjö
Skriver: Noveller, poesi, dramatik
Senast utgivna titlar: Konsten att vänta barn, B. Wahlströms Förlag 2004, Konsten att överleva en tonåring, B Wahlströms Förlag 2005, Don José-samtal mellan en matte och en hund, Crear 2018, Människor och mörker, Ekström&Garay 2021
Kontakt: www.crear.enterprises Länk till annan webbplats. och www.smop.se Länk till annan webbplats.
Om mig: Författare, talskrivare och producent. Brinner för scenkonst och berättelser.

Rolf Holmberg
Bor i Växjö.
Skriver relationsromaner.
Utgivit: 2017 Demoner och lustar. 2021 Det fina i kråksången.
Kontakt: rolfholmberg@telia.com
Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv arbetat som tal-och röstpedagog med barn, ungdomar och vuxna. Tidigare har jag skrivit en hel del inom mitt ämnesområde fonetik och logopedi.
I övrigt är jag intresserad av fysiska aktiviteter golf, skidåkning, löpning mm samt djur och natur och att vandra i fjällen.

Solveig Jonsson Perjos
Hemort: Byn Kättilstorp utanför Växjö
Skriver: lokalhistoriska artiklar och essäer, släkthistorier, noveller
Utgivna titlar: Satt under förmyndare. Berättelsen om Adina (essä), När Dänningelanda kyrka brann (artikel), Kyrkan som byggdes upp och revs ner igen (artikel), Anna på Göljabro (artikel) Anna-Lisa (bok), Esters fotoalbum (bok), Återvändarna (novell).
Kontakt: sperjos@gmail.com
Om mig: Passionerad historienörd som helst skriver under höst och vinter när inte vår och sommar lockar mig utomhus. För mig är det viktigt att dokumentera och genom berättelserna bli ett förlängt minne, genom historien kan vi se nuet med nya ögon. Så finns det hos mig ändå en hel hög alster på varierande teman liggande i byrålådan, många som inte förtjänar uppmärksamhet och andra som bara väntar.

Björn Knudsen
Niels Knudsen produktion
Hemort: Växjö
Skriver: Följer ingen genre.
Senast utgivna titlar: Varubeskattning en ekonomisk teor i(2019), Bollen måste fram en fotbollsstrategi (2017). Lost Muchachos & Tumba Tarzan: Två stycken actionfilmsmanuskript (2016).
Kontakt: gothiatek@yahoo.com
Om mig: Jag är en konstnär med företaget Niels Knudsen produktion i Växjö, jag prövar på olika medier, nu har jag fastnat för den olönsamma men roliga litteraturen, jag skriver på det som faller mig in.

Hanniel Larsson
Hemort: Från Malmö, bor nu i Växjö.
Skriver: Science-fiction och fantasy
Senast utgivna titlar: De fallnas gravar (2019)
Kontakt: hanniel_larsson@hotmail.com
Om mig: Psykologstudent som blandar futuristisk samhällskritik med fantasy. Tycker om hundar och choklad. Helst inte samtidigt.

Tinna Lindberg
Hemort: Uppvuxen i Växjö, bor i Stockholm
Skriver: Deckare
Senast utgivna titlar: Förnedringen (2017)
Kontakt: www.tinnalindberg.com Länk till annan webbplats.
Om mig: Jurist och diplomat på Utrikesdepartementet. Skriver på mitt tredje deckarmanus.

Amanda Lindqvist
Hemort: Värnamo, född och uppvuxen i Växjö.
Skriver: Fantasy, skräck, skönlitteratur
Senast utgivna titlar: Korpen flyger (2021) - första delen i rtilogin Kristallens väktare
Kontakt: www.kristallensvaktare.se Länk till annan webbplats.
Om mig: "Jag har precis kommit ut med min debutroman, som är en fantasybok. Har tidigare skrivit en tv-serie. Läser mycket fantasy och brädspel."

Madeleine Lönnö
Hemort: Växjö
Skriver: Roman
Senast utgivna titlar: Ensamheten knappast bli större (2021)
Kontakt: m.lonno@live.se
Om mig: Jag är journalist, född och uppvuxen i Stockholm men flyttade 2015 till Växjö där jag fick ro att slutföra min debutroman. Annars gillar jag att bugga, måla och att crawla!

Pelle Olsson
Hemort: Klavreström
Skriver: Romaner, noveller, reportage- och faktaböcker.
Senast utgivna titlar: Kärlek, jävlar i helvete (roman) kom 2020. Hjärtbyte (noveller, 2018), Big Marijuana (ny upplaga 2018), 8 myter om cannabis 3,0 (2018) Cannabis som medicin (2017). Hemgång (roman, 2012).
Kontakt: http://www.pelleolsson.se/ Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag har skrivit 22 böcker i olika genrer. Föreläser i hela Norden om narkotika ur många olika aspekter. Uppträder också som muntlig berättare på bygdegårdar, föreningar och festivaler. Flerfaldig svensk och nordisk mästare i Berättarslam. Jag fick 2021 års Kulturstipendium som för fattare och muntlig berättare från region Kronoberg.

Solveig Olsson-Hultgren
Hemort: Växjö (född och uppvuxen i Blekinge)
Skriver: romaner, barn- och ungdomslitteratur, noveller, krönikor m.m.
Senast utgivna titlar: Huset i skogen, spänningsroman (Lind & Co, 2020)
Kontakt: stippe10@hotmail.se eller genom författarsida på Facebook https://www.facebook.com/solveigolssonhultgrenforfattare Länk till annan webbplats.
Om mig: Författare på heltid sedan början av 2000-talet. Vid dags dato har det blivit 14 st böcker för alla åldrar, många i småländsk miljö. Vill göra osynliga människor synliga i mitt skrivande. Tror på drömmar, envishet och ordets makt.

Åsa Oxenmyr
Hemort: Älmhult
Skriver: barnböcker
Senast utgivna titlar: Kevins (h)järnvilja (2020), Turneringen (Joel spelar innebandy) (2017), Skadad (Joel spelar innebandy) (2016).
Kontakt: asa.oxenmyr@gmail.com
Om mig: Jag har skrivit 6 böcker för nybörjarläsarna i serien Joel spelar innebandy, 1 faktabok om innebandy för barn samt en bok som handlar om Kevin som har en dröm om att spara ihop pengar för att kunna köpa en BMX samtidigt som hans omgivning börjar misstänka att han har epilepsi. Jag föreläser gärna om mitt skrivande och mina böcker samt håller i skrivarworkshops för barn.

Tina K Persson
Hemort: Kalvsvik/Växjö
Skriver: Poesi och prosa.
Senast utgivna titlar: Roman: Livet i all enkelhet (okt 2019), Ekström & Garay förlag. Poesi: Senaste diktsamling: I en klyka av otid (2017). Senaste antologin: Författarnas Pär Lagerkvist. (2018) Trolltrumma förlag.
Kontakt: www.freja.as/tina Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag debuterade med diktsamlingen Sjunger mig in i dig 2005 på Artéa förlag. Har gett ut fem diktsamlingar, ”blandboken” Högläsning för hundar (2006) samt ett bildverk tillsammans med fotograf Stefan Nilsson: Liv med hund (2015). Utöver detta medverkar jag i ett flertal antologier. Översatt till tyska i antologin ”Barndom i Sverige/ Kindheit in Deutschland, Heidi Ramlow förlag, Berlin.
Jag har mångårig scenvana och föreläser gärna om konsten att framträda och höras! Jag föreläser också gärna om min nya roman, som är en idébaserad roman och som med fördel kan generera tankar och frågor om livsåskådning och om ”meningen med livet”.

Cecilia Rihs
Hemort: Karlskrona, uppvuxen i Växjö.
Skriver: Litteratur för barn samt inspirerande texter av alla de slag (på uppdrag).
Senast utgivna titlar: De vilda och den magiska cykeln (2020), Uppdrag: Havsodjuret (2019), Uppdrag: Rädda julen (2016). Samtliga är illustrerade kapitelböcker utgivna av förlaget Olika.
Kontakt: www.ceciliarihs.se Länk till annan webbplats.
Om mig: Som copywriter/frilansskribent har jag skrivit oräkneliga texter … allt från att i reportageform skildra ett dygn på ubåt, till att levandegöra historiska berättelser med olika karaktärer. Alltså skapa manus för inläsning. Som författare har jag fått sju barnböcker utgivna inom magisk realism, spänning och humor. Det sistnämnda är en viktig krydda i mitt skrivande. Ytterligare tre böcker kommer ut på förlaget Olika under 2020.

Ulrika Ringeborn
Hemort: Växjö.
Skriver: poesi, prosalyrik, noveller, artiklar kring coaching, hälsa, mm.
Senast utgivna titlar: medverkan i antologier i det nordiska bokprojektet ”Hälsa & Folkbildning – Fjärde boken” (2017), ”Hälsa & Folkbildning –Tredje boken” (2017) samt ”Hälsa & Folkbildning – Andra boken” (2016), medverkan i antologin ”Småländskt ledarskap” (2016), diktsamlingen ”Sinnligt kviller” (2014), novellsamlingen ”Att komma hem” (2012).
Kontakt: http://ringeborn.se/ Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag bor i och kommer från Växjö och är författare, coach och föreläsare. Jag har givit ut samlingar med dikter och korta betraktelser samt bland annat medverkat i antologier om hälsa, ledarskap, mm. Jag är utbildad och certifierad internationell coach och har erfarenhet av individ- och grupputveckling. Mitt författarskap, coachroll och föresläsarerfarenheter ger en bred grund med många kombinationsmöjligheter.


Eva Fodor Velander
Hemort: Moheda
Skriver: faktabok och essäer
Senast utgivna titlar: Debutboken Bli RetoRik! – Inblick i vältalighetens värld, Anoteket Mikroförlag, 2021
Kontakt: www.anoteket.se Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag är multikulturentreprenör, kursledare i retorik samt förläggare. Min debutbok handlar om retorik och dess självklara plats i våra liv. Jag har även skrivit den inledande essän i ”Att finna sig – En antologi med tankar om livet”. Jag är även recitatör och sångare i duon InnerVoice som ger litterära musikframträdanden och driver tillsammans med min man Sven Anoteket Mikroförlag och kulturcenter.

Sven Velander
Hemort: Moheda
Skriver: historisk skönlitteratur och essäer
Senast utgivna titlar: Debutromanen Järnviljan, Anoteket Mikroförlag, 2020
Kontakt: www.anoteket.se Länk till annan webbplats.
Om mig: Jag är historiker, släktforskare samt musiker och låtskrivare, vilket präglar mitt skrivande. Jag har skrivit en historisk kortroman, manus till en musikteater, medverkat i en antologi med tre essäer samt skrivit diverse artiklar. Jag har flera bokidéer på gång. Jag är även sångare och musiker i duon InnerVoice som ger litterära musikframträdanden och driver tillsammans med min hustru Eva Anoteket Mikroförlag och kulturcenter.

Anna Winberg Sääf
Hemort: Lerkaka, Öland (född och uppvuxen i Växjö)
Skriver: Prosalyrik, feelgood och för barn 6-9 år, reportage/krönikor
Senast utgivna titlar: Rekordskolan del 4, "Sommarlägret" (2020), Triumf förlag
Kontakt: www.annawinberg.com
Om mig: Jag skiver för vuxna och unga och arbetar parallellt med skrivandet inom förlagsbranschen på frilansbasis. Är bosatt på Öland med min man och tre barn, och undervisar och föreläser mycket om skrivande. Läs gärna mer om mig, min bakgrund och pågående projekt på min hemsida!

Mija Åhlander
Hemort: Ljungby
Skriver: Lyrik och noveller
Senast utgivna titlar: Känn på mina ben (Lava förlag 2020), Antologin Världen vi lämnar (Föreningen Arbetarskrivare 2020), Antologin Faktum Novell 2020.
Kontakt: mija.ahlander@hotmail.com
Om mig: Har genom åren deltagit med dikter och noveller i ett antal olika tidskrifter och antologier. Debuterade med egen novellsamling november 2020.