Hjärtans fröjd-priset till Nora Khalil för Yani

Juryn var enig: det är Nora Khalil som skrivit 2022 års bästa svenska ungdomsbok och därmed belönas hon med Hjärtans fröjd-priset 2023 för romanen Yani.

Det är det tredje året som priset delas ut och även det tredje året som priset går till en debutant. Vårt första pris gick till Tamara Mivelli för Jag klyver er itu och förra året var det Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman som knep priset.

Utöver ära, diplom, blommor och 40 000 kronor ingår i vinsten även ett arvoderat klassbesök i en skola i Blekinge. I år är det en niondeklass på Kallingeskolan som får ett författarbesök samt en klassuppsättning av Yani.

Högtidlig prisutdelning tal, musik och samtal blir det på Blekinge bokmässa den 18 november på Lokstallarna i Karlshamn. Då kommer Matilda Gunnarsson Rathsman och överräcker vandringspriset till Nora Khalil.

Juryns motivering:
Yani av Nora Khalil är en debutroman som bjuder på förortsrealism och berättar om vänskap och gemenskap. Huvudpersonen Rayan går i nian, vi följer honom i skolan, på fritidsgården, med vännerna och i hans samtal med den döda mamman. Boken har högt tempo, stor trovärdighet och ger glimtar av glädje och hopp även när det berättas om drabbande händelser och svåra val. Nora Khalil skriver personligt, lekfullt och använder stilsäkert ortens språk. Främlingskapet och misstänksamheten mot samhället är självklar, men överbryggas av ett par kärleksfullt tecknade vuxna från skolans värld. Yani levandegör några ungdomars vardag och verklighet, och blir till slut en berättelse om sammanhållning och solidaritet, helt utan moraliserande.

Juryn består av Per Nilsson, Elin Skugge och Paula Högström.

Nora Khalil