Skriv med Harry!

Barn som skriver egna böcker utifrån Harry Martinsons titel "Vägen ut"

På bilden ses två unga författare från Jämshögs skola, klass 3 , 2019/2020. Tillsammans skrev de en ny variant av Martinsons "Vägen ut". Deras bok handlar om en kille som sugs in i sitt dataspel och hur han sedan tar sig ut igen, tillbaka till verkligheten. Skriv med Harry! har prisats av såväl Bonniers bokförlag som Bengt Bejmar på Författarmuseet i Jämshög och antikvarie Johnny Karlsson på Holje Bok, Olofström.

"Skriv med Harry!" började med ett samarbete med Jämshögs skola och Jämshögs bibliotek. Litteratursamordnaren delade ut "oskrivna häften" med de nya vackra bokomslagen av Kristin Lidström.

Barnen inspirerades inte bara av omslagen utan även av trailern till nya Aniarafilmen från 2019 samt en liten föreläsning om Harry Martinson, som ju kom från Jämshög precis som de; som vandrat i de stora skogarna i norra Blekinge, precis som de. Men som till skillnad från dem, hade en far som var död och en mor i Amerika! Tänka sig, att med tiden blev han nobelpristagare i litteratur.Det kan betyda att vem som helst i klassrummet är nästa nobelpristagare från Jämshög, Blekinge..!

På Jämshögs bibliotek ställdes sedan barnens böcker med text och illustrationer ut och till öppningen av utställningen kom Blekinges lokalradio och lokalpressen. På så sätt spreds ordet och fler skolor i norra Blekinge ville göra samma sak. Eringsboda och Strömsberg hanns med innan corona satte käppar i hjulen - men det är ändå ca 60 nya unga författare, dubbelt så många stolta föräldrar och flera nöjda lärare!

Här kan lärare och elever se en film om hur man jobbade med Harry i Jämshög:

Så här tycker lärare om "Skriv med Harry!"

Eleverna tyckte det var en så rolig uppgift! Den öppnade våra ögon för Harry Martinsson. Vi hade just ingen kunskap om honom tidigare, så det var roligt att få lära nytt! Fantasin blev en tillgång som kunde användas till lustfyllda uppgifter! Återigen, stort tack för allt!

/Eva, Eringsboda skola

Barnen tyckte det var roligt att skriva texterna tillsammans två och två. Fantasin fick flöda fritt utifrån omslaget/framsidan som var taget från Harrys böcker. De lärde sig att samarbeta och att dela upp arbetet sinsemellan både när det gäller att skriva och att illustrera bilder till texterna. När det gäller skrivandet lärde de sig att texter ska ha en inledning, handling och avslutning. De lärde sig även att ut skriva stor bokstav och rätt skiljetecken i slutet på meningarna.

Det var extra spännande och roligt då vi avslutade projektet med att få gå på vernissage på biblioteket där deras böcker alster ställdes ut. De blev alla intervjuade om arbetet av en kvinna från kommunen, som sedan gjorde en film av detta. De blev även fotograferade under intervjun. Här fick de träna på att framträda och att kunna återberätta vad de gjort. Några blev även intervjuade i radion, vilket var extra spännande. Det var ordnat så mysigt precis som ett riktigt vernissage där de fick mingla med bl.a. dricka cider. Vi lärare såg hur stolta de var när de gick runt.

De blev även inspirerade att läsa andra böcker. Även föräldrarna hade möjlighet att se utställningen som var kvar ett tag i biblioteket.

På våren var det "Berättarkraft" under ett antal dagar. Då besökte vi Författarmuseet i Jämshög där eleverna var en punkt i programmet. De som fick läsa läsa upp sin bok och sedan berätta lite om projektet med hjälp av dina frågor. De flesta ville och vågade. Här hade de ju även publik. Därefter fick vi en spännande guidning i Harrys och Sven Edvin Saljes klassrum. Vi fick se hur det såg ut förr i ett klassrum. De fick även gå upp en våning där det var ett museum. Här var en del föräldrar också med och de var mycket stolta över sina barns medverkan i detta projekt.

Vi pedagoger kan rekommendera detta projekt och barnen har lärt sig mycket.

/Cecilia & Anette, Jämshögs skola