Symbol med text Läsfrämjandelyftet

Kick-off för Läsfrämjandelyftet i Blekinge och Kronoberg 8 december i Växjö

En dag för alla som jobbar på folkbibliotek i Blekinge och Kronoberg.

Dagens moderator är Johanna Lundin, läsfrämjare och samtalsledare.

Johanna Lundin.

Johanna Lundin. Foto Cina Granberg.

Namn: Johanna Lundin
Yrke: Moderator och boktipsare
Fråga jag skulle vilja ha från publiken: Vad hade biblioteket för roll för mig när jag växte upp?
Vem/vad gjorde mig till läsare: Min mamma och det lokala biblioteket som vi ofta besökte och lånade hem drivor med böcker ifrån. Mamma läste högt från en mycket tidig ålder, hon fortsatte med det även efter att jag kunde läsa själv och gav alltid böcker i present långt upp i tonåren.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Böckerna om Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge. De riktar sig till 6-9 åringar men funkar för alla oavsett ålder. De går att läsa högt ur för en yngre person, läsa själv som barn och vuxen. Böckerna innehåller värme, fina relationer över generationsgränserna, humor och en känsla du blir pirrig i själen av. Jag som 36 åring älskar dem och längtar ständigt efter en ny bok om Frallan.
Mer om Johanna: Johanna Lundin (@johannasbokkonto) • Instagram photos and videos Länk till annan webbplats.

Funkisfilosof Emma Åstrand: För alla läsande småtroll

Emma Åstrand.

Emma Åstrand. Foto Fabian Rosenberg.

Namn: Emma Åstrand
Yrke/titel: Föreläsare, projektledare och funkisfilosof
Rubrik på föreläsning: För alla läsande småtroll
Föreläsningens innehåll: Varför är Muminmamman en bibliotekaries bästa förebild? Och vad exakt ryms egentligen i hennes handväska? Och är det verkligen så att alla troll faktiskt läser? Om allt detta handlar föreläsningen.
Fråga jag vill ha från publiken: Alla frågor är bra frågor.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Om vi definierar läsning som att själv ta till sig tryckt text, så internet och dess oändliga berättelser. Annars: mamma vid middagsbordet.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Tips till alla: Lär dig allt om sökoptimering och hitta ditt perfekta fanfic! (Hittar du det inte? 1. Fråga din bibliotekarie! 2. Skriv det själv!)

Läsfrämjandelyftets projektledare!

Ann Catrine Eriksson och Annika Hermele.

Ann Catrine Eriksson och Annika Hermele. Foto Susanne Kronholm.

Rubrik på föreläsningen: Läsfrämjandelyft för folkbibliotek 2021-2023
Föreläsningens innehåll: Presentation av läsfrämjandelyftets olika delar
Frågor vi vill ha från publiken: Vad kan jag som jobbar på bibliotek få ut av läsfrämjandelyftet? Vad kan jag som jobbar på bibliotek bidra med i läsfrämjandelyftet?

Namn: Annika Hermele
Yrke/titel: Projektledare Kulturrådet
Vem/vad gjorde mig till läsare: Barndomens högläsning
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Skriva - en metod för reflektion av Maria Hammarén är ett tips till dig som är nyfiken på hur skrivande kan användas för att utforska erfarenhetsbaserad kunskap.

Namn: Ann Catrine Eriksson
Yrke/titel: Projektledare Kulturrådet
Vem/vad gjorde mig till läsare: Min mamma och en ständig tillgång till läsning. Mamma som läste högt, såg till att jag prenumererade på böcker och tidningar och varje jul och födelsedag fick just den bok jag hetast önskade, vilket oftast var en bok av Stephen King.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: När vi var samer av Mats Jonsson, ett tips jag vill ge min 14-åriga son.

Läsfrämjandets politiska historia

Linnéa Lindsköld

Linnéa Lindsköld. Foto Suss Wilén.

Namn: Linnéa Lindsköld
Yrke/titel: Docent i biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås
Rubrik på föreläsningen: Historiska perspektiv på läsfrämjande
Föreläsningens innehåll: Jag kommer göra tre-fyra nedslag i läsningens politiska historia för att ge ett sammanhang till dagens syn på läsning och läsfrämjande.
Fråga jag skulle vilja få från publiken: Finns det något som gör att Sverige sticker ut historiskt och idag när det kommer till läsfrämjande?
Vem/vad gjorde mig till läsare: arv och miljö
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Till bibliotekarien som vill läsa mer samtida och svenskt rekommenderar jag vinnaren av Borås tidnings debutantpris! 2022 vann Quynh Tran för romanen Skugga och svalka

Birgitta Wallin: Man inte läser man ljudböcker!

Birgitta Wallin.

Birgitta Wallin. Foto Suss Wilén.

Namn: Birgitta Wallin
Yrke/titel: Universitetslektor, Fil. Dr på Biblitotekshögskolan i Borås.
Rubrik på föreläsningen: Men inte läser man ljudböcker!
Föreläsningens innehåll: I föreläsningen presenteras vem som läser, i vilket format och hur de får tag på böckerna. Vi kommer också titta på hur tillgänglighet och distribution av digitala böcker på folkbibliotek ser ut. Hur viktiga är biblioteken för att stärka läsningen och hur får man alla att känna sig välkomna. Läser vi mindre idag och stämmer det verkligen att ungdomar inte läser så mycket som unga gjorde förr? Vilken är den enskilt viktigaste frågan för att stärka barn och ungas läsning? Varför värderas läsning av tryckta böcker högre än läsning av digitala böcker? Och slutligen, är det bra att ha ett inkluderande perspektiv på läsning och varför i så fall?
Fråga jag skulle vilja få från publiken: Måste man verkligen läsa tryckta böcker?
Vem/vad gjorde mig till läsare: Mina föräldrar och att jag hade tillgång till böcker.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Harry Potter och de vises sten. J.K. Rowling, 1997. Det vill jag ge till föräldrar som vill ha en spännande bok att läsa högt för sina barn.

Perspektiv på läsfrämjande: Sara Wijk

Sara Wijk.

Sara Wijk.

Yrke/titel: Verksamhetsutvecklare Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg
Deltar i: Perspektiv på läsfrämjande. Panelsamtal.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Ett läsande samhälle. Jag växte upp i en tid då Boktipset m Stefan Mählqvist, Ernst-Hugo Järegårds uppläsning av Kalle och chokladfabriken och filmatiserade böcker låg på bästa sändningstid. Skolbibliotekarien bokpratade med hela klassen och vi gick på program för barn på bibblan. Man förstod intuitivt att litteratur och läsning inte bara var modersmjölk utan samhällskitt, något extremt viktigt.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Sviten om den sympatiska gorillan Sally Jones av Jakob Wegelius. Fantastiska allåldersböcker som blandar ett förmänskligat djur och bilderbokskonst med skumraskaffärer, geografikunskaper och pusseldeckande. En varm mänsklig berättelse mitt bland älskarinnor och korrumption. Wegelius blandar hejvilt och de tre böckernas form, bilder, miljöer, driv och värme gör både en rätt liten unge och en kräsen vuxenläsare otroligt hänförda.

Perspektiv på läsfrämjande: Cecilia Gärdén

Cecilia Gärdén

Cecilia Gärdén.

Namn: Cecilia Gärdén
Yrke/titel: Koordinator för innehållsproduktion, Läsfrämjandelyftet
Deltar i: Perspektiv på läsfrämjande. Panelsamtal.
Fråga jag vill ha från publiken: Gärna frågor om läsfrämjande på Digiteket och frågor om hur vi kan få till kompetensutveckling i biblioteksvardagen.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Det har alltid funnits böcker runt mig och biblioteksbesöken har varit många, först med föräldrar och sedan på egen hand. Mellan 8 och 13 år läste jag enormt mycket minns jag, jag var en typisk bokslukare.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Jag vill tipsa alla högstadieelever om Yani, av Nora Khalil. Boken är rolig, sorglig, träffsäker och angelägen.

Perspektiv på läsfrämjande: Therese Emilsson Persson

Therese Emilsson Persson

Therese Emilsson Persson.

Namn: Therese Emilsson Persson
Yrke/titel: Bibliotekschef i Ronneby.
Deltar i: Perspektiv på läsfrämjande. Panelsamtal.
Fråga jag vill ha från publiken: Frågan jag inte vill ha är lästid som arbetstid.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Wahlströms förlags ifyllbara tecknade bokhylla på försättsbladet till deras barn- och ungdomsböcker.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Jag kastar in en klassiker, en framtida kanontitel(?), ”Nässlorna blomma” av Harry Martinson. En fantastisk barndomsskildring, håller fortfarande och får nu nytt ljus på sig genom läsfrämjarinsatsen i Lundströms Bokradio.

Perspektiv på läsfrämjande: Sofie Petersson

Sofie Petersson

Sofie Petersson.

Namn: Sofie Petersson
Yrke/titel: Bibliotekarie, Växjö bibliotek
Deltar i: Perspektiv på läsfrämjande. Panelsamtal.
Fråga jag vill ha från publiken: Vem vill du ge dagens ros?
Vem/vad gjorde mig till läsare: Att jag växte upp med bokhyllor med böcker och att mina föräldrar tog med mig till biblioteket. Extra kärlek till Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe, Tre deckare-böckerna och Olösta kriminalgåtor.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Världens roligaste bok Det här kommer göra ont av Adam Kay till alla som vill skratta. OBS! Sorglig också.

Perspektiv på läsfrämjande: Hanna Carlsson

Hanna Carlsson.

Hanna Carlsson.

Namn: Hanna Carlsson
Yrke/titel: Lektor i Biblioteks- och informationsvetenskap, Linnéuniversitetet
Deltar i: Perspektiv på läsfrämjande. Panelsamtal.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Mina föräldrar
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Jag vill tipsa vår nya kulturminister Parisa Liljestrand om antologin Biblioteksgeografin, så att hon får koll på allt bra vi gör!

Upp och hoppa för nu blir det poesigympa!

Linda Valle och Elin Björkman.

Linda Valle och Elin Björkman.

Rubrik: Poesigympa med Linda Valle och Elin Björkman
Innehåll: Linda och Elin som båda är bibliotekarier på Växjö respektive Karlshamns bibliotek har arbetat med poesigympa men aldrig tidigare tillsammans! De låter oss vara med på ett pass i mini-format och berättar om hur poesigympa kan vara läsfrämjande.

Namn: Linda Valle
Yrke/titel: Bibliotekarie på Växjö bibliotek
Fråga jag vill ha från publiken: Kan jag också börja med poesigympa?
Vem/vad gjorde mig till läsare: En kombination av nyfikenhet, tillgång till böcker, vuxna som läste, folkbiblioteket och den lilla hyllan med Kitty-böcker på skolan.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Vem ska trösta Knyttet? av Tove Jansson. Alla borde läsa den! Den har allt: fantasi, allvar, humor, poesi, estetik, filosofi och empati.

Namn: Elin Björkman
Yrke/titel: Bibliotekarie/bibliotekssamordnare, Karlshamns kommun
Fråga jag vill ha från publiken: Vadhelst den undrar! Kanske något om kondition och koordinationsförmåga?
Vem/vad gjorde mig till läsare: Det korta svaret är böcker och andra läsare. Det fanns alltid böcker och både mamma och mormor läste högt och mycket för oss barn. Mamma och pappa lät oss också ofta vänta för att de skulle ”läsa till punkt” – frustrerande för mig barn, men jag förstod att det var viktigt för dem. När jag blev äldre hade jag flera vänner som också läste mycket och det tog plats för oss under dagarna, alltid en bok i väskan, under armen, på tåget, på rasten…
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Då vill jag rekommendera alla som jobbar med barn, möter barn eller typ bara har varit ett barn att läsa Emma Adbåges Gropen. Helst tillsammans med barn men det går bra utan också!

Sveriges läsambassadör Nioosha Shams!

Nioosha Shams. Foto Susanne Kronholm

Nioosha Shams. Foto Susanne Kronholm.

Namn: Nioosha Shams
Yrke: Sveriges Läsambassadör, författare och kulturskribent
Rubrik på föreläsningen: Ungdomar, modersmål, stolthet
Föreläsningens innehåll: Jag berättar om mig själv och mitt arbete som läsambassadör hittills, och vad jag och ungdomarna jag arbetat med kommit fram till när det gäller modersmål, läsfrämjande för ungdomar och självbilden som läsare.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Min storebror och att han läste högt för mig.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Händelsehorisonten av Balsam Karam. Till alla som har ett hjärta och en hjärna!
Mer om Nioosha: Så lockar du unga till böckernas värld: "Läs högt för bar... - tv4.se Länk till annan webbplats.

Thomas Wiking berättar om Letterbox Club i Markaryd.

Thomas Wiking.

Thomas Wiking. Foto privat.

Namn: Thomas Wiking
Yrke: Verksamhetsutvecklare; Biblioteken i Markaryds kommun
Rubrik på föreläsningen: Letterbox i Markaryds kommun
Föreläsningens innehåll: Föreläsningen inleds med en kort sammanfattning av Letterbox Clubs internationella historia och nationella nuläge. Detta följs upp av en inblick i hur biblioteken i Markaryds kommun arbetar med Letterbox 2022.
Fråga jag skulle vilja ha från publiken: Alla frågor som behövs för att reda ut eventuella otydligheter från min sida.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Med mitt guldfiskminne svarar jag följande: En konstant närvaro av böcker i hemmet. Alternativet att INTE läsa fanns ej.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Suzanne Collins böcker om Hungerspelen till min dotter.

Bokjuryn i Karlshamn!

Linnéa Bengtsson och Desirée Håkansson.

Linnéa Bengtsson och Desirée Håkansson. Foto privat.

Rubrik på föreläsningen: Bokjuryn i Karlshamns kommun
Föreläsningens innehåll: Vi berättar om vårt arbete med Bokjuryn, ett läsfrämjandeprojekt i samarbete mellan folkbibliotek och skola (låg-och mellanstadiet).

Namn: Desirée Håkansson
Yrke/titel: Barnbibliotekarie på Karlshamns bibliotek
Vem/vad gjorde mig till läsare: Läsande föräldrar och ett hus fyllt med böcker samt underbara svensklärare på låg-och mellanstadiet.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Bokserien om WondLa av Tony DiTerlizzi. Till alla bokslukare i mellanåldern som vill iväg på ett äventyr och inte räds tre tegelstenar till böcker.

Namn: Linnéa Bengtsson
Yrke/titel: Bibliotekarie
Vem/vad gjorde mig till läsare: Min mor och lärare som visade hur kul det är att läsa när man har knäckt läskoden.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Bilderboken – Boken utan bilder av Benjamin Joseph Novak. Ett tips till förskolelärare och bibliotekarier som vill läsa en bok som får barnen till att skratta och reagera på det som sägs. Ett sätt att mjuka upp stämningen.

Småländska sagor är allas sagor!

Beata Johansson och Magnus Dahl.

Beata Johansson och Magnus Dahl.

Rubrik på föreläsningen: Småländska sagor – allas sagor
Föreläsningens innehåll: Muntligt berättande som läsfrämjande metod

Namn: Magnus Dahl
Yrke/titel: Bibliotekarie, Växjö bibliotek
Fråga jag vill ha från publiken: Vill du berätta en saga för mig?
Vem/vad gjorde mig till läsare: Min mormor som läste mycket för mig och som alltid tog med mig till biblioteket. Tänk, mormor hade läst alla böcker på bibblan!
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: ”Berätta! - Inspiration och teknik” av Carina Fast för dig som vill prova på muntligt berättande i barngrupper.

Namn: Beata (Bea) Johansson
Yrke/titel: Biblioteksassistent, Växjö bibliotek
Fråga jag vill ha från publiken: Kan du inte berätta en saga till?
Vem/vad gjorde mig till läsare: Astrid Lindgren / Hans Petersson: Malin på Mississippi.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Den underbara gäddan – Muntligt berättande i förskolan av Britta Olofsson. Till alla som är nyfikna på att arbeta med Muntligt berättande med barn och vill ha tips på sagor och metoder.

BiBK säger Hej och Hejdå

Joanna Holden

Joanna Holden.

Namn: Joanna Holden
Yrke/titel: Avdelningschef Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg
Deltar i: inledning och avslutning.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Pappa, mamma, bristen på annat att göra och bra böcker!
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: ”Världen av igår” av Stefan Zweig till alla som vill få en inifrån-bild av första världskriget, mellankrigstiden och nationalsocialismens uppkomst.

BiBK säger Hej och Hejdå

Camilla Carnmo

Camilla Carnmo.

Namn: Camilla Carnmo
Yrke/titel: Verksamhetsutvecklare på BiBK
Deltar i: inledning och avslutning.
Vem/vad gjorde mig till läsare: Mormor och att jag hittade Garp och hans värld på skolbiblioteket.
Mitt bästa lästips och vem jag vill ge det till: Adjö herr Muffin av Ulf Stark, till alla som någonsin förlorat någon, människa eller djur. Eller bara behöver gråta en stund.