Logga med texten Digitalt först

Digitalt först

Tips, inspiration och annat viktigt

Information om Digitalt först med användaren i centrum

Guider och klart material att använda till att köra igång verksamhet nästan direkt


Internetguiderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som finns på iis sida är laddade med färdiga guider om det mesta som har med IT att göra faktiskt (passar alla kompetensområdena)

Internetsstiftelsens sida, internetkunskap är väldigt användbar för den som vill höja sin kompetens (passar alla kompetensområdena) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Färdiga lektioner för lärare och bibliotekarier finns på Internetstiftelsens hemsida (passar alla kompetensområdena) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmer för barn om olika digitala företeelser och begrepp på UR:s hemsida (passar alla kompetensområdena) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns en mängd färdiga lektioner och information om MIK, medier och juridik, källkritik på Statens medieråds hemsida (passar till kompetensområde 1 och 2) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det fins en utmärkt checklista om säkerhet och digital integritet på Kungliga bibliotekets statistikblogg. Det är bara att använda den och köra igång (passar till kompetensområde 4 om säkerhet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kolla hur dataskyddsvänlig din sajt är med hjälp av detta verktyget som finns på dataskydds hemsida. (passar till kompetensområde 4 om säkerhet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med hjälp av Gohstery webbläsartillägg så kan du spåra och blockera spionprogram som registrerar allt du gör på olika webbsidor. (passar till kompetensområde 4 om säkerhet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Data Detox är ett utmärkt kit för biblioteksanvändare och bibliotekspersonal att använda för att ta tillbaka kontrollen över sitt digitala jag. Kitet passar för dem som har råkat installera för många appar, klickat på “Jag instämmer” några gånger för mycket, tappat räkningen på hur många konton de har skapat? Data Detox Kit är ett åttadagarsprogram utformat för att hjälpa icke avancerade användare att ta lite kontroll över sin digitala integritet eller som någon väljer att utrycka det att börja med att utöva digitalt självförsvar. Ladda ner ditt eget Data Detox Kit (.pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan läsa mer om Data Detox Kit på digitala bibliotekets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(passar till kompetensområde 4 om säkerhet)

Omvärldsbevakning

Mer om digitalisering

Här kan du som är intresserad i att förstå den breda satsningen på den digitala utvecklingen hitta information. Kanske kan du använda den till att hitta andra instanser i samhället att samverka med.

Digitaliseringsrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Myndigheten för digital förvaltnings hemsida kan du läsa mer om e-förvaltning och e-legitimation med mera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.