- Startsida
- Språkstegen
- Om Språkstegen
Om Språkstegen
Språkstegen är ett utvecklingsarbete för yngre barns språkutveckling i Blekinge och Kronobergs län. Det är också ett unikt samarbete mellan olika professioner, organisationer och politikområden på både lokal och regional nivå. Vi arbetar alla tillsammans för att stärka språk och identitet. Syftet är att stärka föräldrar i deras språkutvecklande roll men även att ge familjer tillgång till böcker, information, och inspiration t ex genom att visa hur man läser och kommunicerar tillsammans med ett barn kring en bok, så kallad dialogläsning.
De större verksamheterna som samverkar i Språkstegen är barnhälsovård, bibliotek, förskola och logopedi. I flera kommuner finns även samarbeten med till exempel familjecentral, öppen förskola, socialtjänst eller ideella organisationer.
Forskning från olika delar av världen visar att tidiga insatser kring språk riktade till vuxna i det lilla barnets närhet ger goda resultat. Inte minst genom att jobba med responsiv kommunikation. Vi har tagit fasta på detta och kallar metoden där barn och vuxen kommunicerar kring en bok för dialogläsning. Till exemel får alla barn i våra län och deras föräldrar uppleva dialogläsning av boken Knacka på vid barnhälsovårdens 8-månadersbesök som de sedan får som bokgåva. Och vid
18-månadersbesöket ytterligare en gång med en bok som biblioteket i kommunen ger som bokgåva. Detta innebär att vi når näst intill alla de drygt 3000 barn som föds per år och minst en vårdnadshavare med språkfrämjande och läsfrämjande insatser.
Startskottet för arbetet var ett uppdrag från Folkhälsan i Kronoberg om att arbeta utifrån ett nytt målområde om ökad samverkan mellan bibliotek, BVC, logopedmottagning och förskola för att stärka språkutveckling, läsande och läsförståelse. Barnhälsovård, bibliotek, logopedi i båda länen var intresserade att bygga upp ett långsiktigt arbete tillsammans.
Sedan dess, våren 2016, har det funnits en arbetsgrupp som fått mandat från respektive organisation att driva utvecklingsarbetet. Det har samtidigt funnits en tydlig lokal förankring där bl a bibliotekschefernas vilja och engagemang varit en viktig faktor för arbetets utveckling.
Under 2018-2020 var vi ett regionalt Bokstartsprojekt med medel från Kulturrådet. Från 2021 är Språkstegen ordinarie verksamhet där utvecklingsfokus mer och mer förflyttats till kommunerna och de lokala språkstegennätverken. Arbetsgrupp och styrgrupp finns kvar för att stödja och samordna. Från 2021 har också flera kommuner beviljats egna bokstartsbidrag för att vidarutveckla lokala insatser. Under "Tidslinje" nedan kan du få en överblick över vad och i vilken ordning vi utvecklat det regiongemensamma arbetet.
Vårt mål är att genomföra större sektorsöverskridande kompetensinsatser vart annat år. Däremellan finns språktegenfortbildning i respektive ordinarie verksamhet i tex nätverk, introduktionsutbildningar eller som delmoment i kvalitetsarbetet. Men det kanske allra viktigaste utbytet och arbetet - det sker i de lokala språkstegennätverken i varje kommun!
För att se mer av det vi gör nu rekommenderar vi att du följer Språkstgen Blekinge Kronoberg på facebook. Länk till annan webbplats.