Juryn

I juryn sitter Per Nilsson själv och två bibliotekarier med stor kunskap om ungdomsböcker, Paula Högström och Victoria Nore Johannesson.

Paula Högström juryn Hjärtans fröjd-priset

Paula Högström, ungdomsbibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek.

- Jag jobbar mycket med bokklubbar för och tillsammans med unga läsare. De senaste fem åren har jag ansvarat för ungdomsböckerna i Kulturrådets Barn- och ungdomsbokskatalog. Jag är en stolt ungdomsboksnörd sedan jag som tonåring läste Per Nilssons bok du & du & du, en livsomvälvande läsupplevelse.

- Hur känns det att vara med i juryn?

- Jag ser fram emot att prata ungdomsböcker och dela läsupplevelser med Elin och Per. Att gemensamt läsa och prata oss fram till 2020 års bästa svenska ungdomsbok.

- Varför är Hjärtans fröjd-priset viktigt?

- Äntligen ett eget pris till den svenska ungdomsboken! Det är verkligen något som har saknats. Hjärtans Fröjd-priset är ett sätt att synliggöra och lyfta ungdomsboken. Förhoppningsvis kan priset även hjälpa till att höja ungdomsbokens status.

 

Victoria Nore Johannesson.

Victoria Nore Johannesson, skolbibliotekarie på Nättrabyskolan.

- Jag är skolbibliotekarie på en F-9 skola med cirka 900 elever. Jag har jobbat som skolbibliotekarie i över 20 år och älskar mitt jobb. Att förmedla litteratur och jobba läsfrämjande är en stor del av mitt arbete. Och det uppdraget har aldrig varit viktigare än det är just nu.

- Hur känns det att vara med i juryn?

- Det var en stor ära för mig att vara en del av denna jury. Bara tanken att få läsa, diskutera och fokusera på årets nya svenska ungdomsromaner känns grymt kul. Och att det sedan mynnar ut i ett prestigefyllt pris är än mer ärofyllt.

- Varför är Hjärtans fröjd-priset viktigt?

- Ungdomsboken lever just nu en lite tynande tillvaro och behöver lyftas fram. För dessa böcker är de bästa! Det är i dessa böcker de stora livsomvälvande sakerna upplevs för första gången. Första gången man är kär på riktigt, galet full, otröstligt ledsen, gladare än gladast, har mer ångest än man kan uthärda… Ungdomsboken förmedlar så mycket känslor. Och det gör den så viktig. Och att som författare kunna beskriva dessa känslor så att man som läsare känner att man upplever det själv för första gången kräver en fingertoppskänsla utöver det vanliga. Helt klart värt att lyfta fram och synliggöra!

 

Per Nilsson.

Per Nilsson, författare till många böcker däribland Hjärtans fröjd.

- Jag är författare, bosatt i Sölvesborg. Gift, fyrabarnspappa, morfar och farfar. Till största delen skrivit för barn och ungdom, blivit uppmärksammad och haft många läsare, prisbelönt i Sverige och andra länder.

- Hur känns det att vara med i juryn?

- Mycket smickrad över Hjärtans Fröjd-priset, namngivet efter min mest lästa och mest översatta bok. Ser fram emot att diskutera årets utgivning av svenska ungdomsromaner med de andra i juryn, jag vet att de är både insatta, pålästa och entusiastiska.

- Varför är Hjärtans fröjd-priset viktigt?

- Ungdomsromanen ger unga människor möjlighet att väga och mäta sina egna liv mot andras, att få inblick i olika sätt att tänka och göra viktiga livsval. Mer än någonsin behöver vi det när vi är sexton år.